Aма и Агни (Токсини и огън)

Заболяване, което може да се развие ако агни функционира правилно. За това Аюрведа лекува на първо място с храни и лечебните практики са базирани на подобряване на агни и намаляване на ама (токсините). Свойствата на ама са напълно противоположни на агни и са за негова сметка, увеличаването на ама намалява силата на агни. Когато агни е балансиран, не може да се получи ама.
Основният метод за премахване на ама е увеличаване и балансиране на агни, а той включва: подходящи хранителни субстанции, билки и подправки, физически натоварвания, или гладуване, правилен начин на хранене и определен режим на живот.
масажи пловдив
Също така ама се свързва с процеса на освобождаване на организма от отпадните материали (фекалии, урина, пот и др.). Когато този процес не функционира правилно се натрупват отпадни материали, което води до образуване и натрупване на ама. Затова аюрведичните масажи са насочени и към този процес, който води до освобождаване от натрупаните токсини. Според Аюрведа това е така наречената апана ваю (една от видовете прана), която е свързана с костната тъкан и въздейства на таза и костите и предизвиква артритни състояния.
На следващо място за освобождаване от ама, това е увеличаване на прана. Увеличаването на прана води до увеличаване на агни и едновременно с това въздейства и върху апана. А това подпомага процеса на отделяне на ама. Един от методите за увеличаване на прана е пранаяма (определен йогийски начин на дишане).
Особено ценно е мнението на д-р Дейвид Фроули (един от авторитетните капацитети на Аюрведа), който казва, че ама е източникът на дегенерацията, разрухата и смъртта, свързана с натрупване на чужди материи и неконтролиран от прана растеж. Ама е противополжното на оджас (оджас е източникът на живота и изцелението). Ама намалява оджас, а ниския оджас позволява натрупването на ама. Отпадните материали се отделят от всяка тъкан.

Тъканите са:
- приета храна и вода: фекалии и урина
- плазмена тъкан: слуз
- кръвна тъкан: жлъчка
- мускулна тъкан: ушна кал, пъпна връв
- масна тъкан: пот
- костна тъкан: косми по тялото, нокти
- костен мозък: сълзи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>