Храна и хранене според аюрведа

Здравейте приятели,

от нашето студио за масажи в Пловдив решихме да направим статия относно храната и Аюрведа и по този начин да хвърлим повече светлина с какво и как трябва да се храни човек, ако иска да води по-здравословен начин на живот. Вярно е, че нашите масажи силно помагат за оздравяването на човек и за подсилване на нашия организъм, но ако също се храним добре и правилно, силите, които ще имаме, ще са още по-големи. В нашето студио за масажи, ние не само развиваме масажите като дейност, но се стремим да подсилим организма по всички възможни начини, които са ни познати и един много силен метод е храната.

Храна и хранене според аюрведа

масажи пловдив
„И той разпозна, че храната е Брахман.
От храната всички същества са родени,
чрез храна живеят те и в храна се превръщат.
“ Тайттирия- Упанишад 3.2

Всеки един, който е запознат с Аюрведа, ще се почувства неприятно, когато гледа съвременния начин на хранене. Няма, а и не може да се отрече, че съвременният начин на живот е напрегнат и динамичен. Всеки един се бори или да остане на работа, или да спести за да има някакви резерви в днешния несигурен живот, или да натрупа повече. Това може да се постигне с повече труд, за сметка на нашето лично време за почивка, дори се стига до там, че се лишаваме от храна или в по-добрия случай се храним, но непълноценно.
Днес можем да разделим обществото на 3 основни групи според начина на хранене и консумираната храна.

  • В първата група попадат тези, за които здравословната храна и начин на хранене са химера поради липса на средства и знания.
  • Във втората група можем да наредим тези, които имат средства, но не им остава време за да се хранят здравословно и също нямат необходимите познания.
  • В трета група попадат тези, които имат средства и време, но също нямат необходимите знания.

Аюрведа лекува с храни, лекарства и отрови. Храната е поставена на първо място като лекарствена форма, а това определя и нейното значение за здравето и психиката на човека. Наред с посочените по-горе проблеми трябва да поставим проблема за храната. Храната, която консумираме днес, е под всякаква критика. Качеството, което ни се предлага, е на ниско ниво, да не говорим, че не са редки случаите и на бракувана храна, която ни предлагат на пазара. Освен това човечеството почти се е примирило с този фактор, защото знае, че качеството на храната зависи от отровените почви и въздух. В следствие на химическите торове, инсектицидите, хербицидите, както и използването на неутронно оръжие във войните (така наречената хуманна неутронна бомба хвърлена на територията Сърбия на границата с България).
Другият елемент, влияещ върху качеството на храната, това е преждевременното бране, дългото транспортиране, дълбокото замразяване и изкуственото узряване, направени според нуждите на пазара.
На трето място трябва да посочим съвременните методи на обработвана като консервиране, замразяване, облъчване, масовото използване на консерванти, оцветители и добавки. Следващият момент това е обработването на храната, което е характерно с прекомерно използване на подправки, захар, сол, мазнини, микровълнови печки. Характерно за съвременното общество е масово произвежданата и приготвяна храна, която е за масова консумация и не е съобразена със здравословното хранене. Колкото и да не искам трябва да спомена и генното инженерство.
Всички посочени по-горе фактори са насочени към всичко друго, но не и към производството на здравословни храни. Всичко това налага да се замислим сериозно върху проблема за нашата храна и хранене, да превърнем храненето в елемент от нашия живот от първостепенно значение. Затова трябва да обърнем внимание на цялостния процес на храненето. Не бива сляпо да се доверяваме на производители и търговци търсещи печалба. За храните отправна точка към подбора на храната трябва да бъде конституцията на съответния човек, тя определя какви храни са подходящи за него и всеки трябва да се съобразява с нея.
масажно студио пловдив | аюрведа и храна
Към това основно правило трябва да прибавим и някой общи съвети като: въпреки, че се намира трудно екологично чиста храна, все пак я потърсете, нека тя да бъде прясна; не яжте вчерашна, престояла, развалена прегоряла препечена, преварена храна. Не правете компромис с качеството на храната, яжте храна с най-високото качество, което можете да си позволите. Предпочитайте готвената и топла храна. Избягвайте леденостудените храни и напитки, те забавят и намаляват храносмилателния процес. Не забравяйте, че салатата се взема за увеличаване на храносмилателните сокове / разпалване джатарагни /. За вечеря предпочитайте лека и течна храна, обилната и тежка храна за вечеря пречи за пречистването на кръвта, а и на съня. Не забравяйте, че меда лесно може да се превърне в токсична храна, когато се разтопява дори и в чай или кафе. Изчакайте леко да се охладят и тогава им поставяйте мед или други подсладители. Млякото го консумирайте топло и отделно от основната храна, то се комбинира със зърнени храни и тестени закуски.
И не на последно място хранете се с вегетарианска храна. За готвенето има едно ястие, което е подходящо за всеки и това е ястието което е готвено от майка Ви. Майка Ви винаги готви и сервира с любов към Вас. Или според Аюрведа когато се готви, трябва да се готви с любов, просто чувствата, (положителни или отрицателни), които изпитваме когато готвим, се приемат от този, който консумира ястието. За обстановката – постарайте се да се храните в приятна обстановка, на чиста маса, с приятни компания, с приятни хора и положителни мисли. Не се хранете прави, когато сте ядосани (по-добре изчакайте да се успокоите и тогава се хранете), когато обстановката е неприятна и Ви дразни. Когато се храните, просто се радвайте на самия процес. За режимът на хранене има две основи хранения, които трябва да спазваме: обядът – тогава човешкия организъм изпуска най-много стомашно чревни сокове и е в състояние да погълне най-много и най-тежка храна; вечерята – тогава се консумира по-лека и по-малко храна.
аюрведични масажи пловдив
Надявам се, тази статия да ви е помогнала и да ви е дала информация относно това с какво да се храните, как да се храните, кога и какво да ядете и т.н. Целта ни е, нашите читатели да придобият повече знания за начина на хранене според Аюрведа и по този начин да увеличат своето здраве и сили. Статията е изготвена от нашето масажно студио в Пловдив и винаги сте добре дошли да опитате нашите аюрведични масажи в Пловдив.

2 коментара за “Храна и хранене според аюрведа

  1. панко казва:

    Това е доста интересна статия за храната според аюрведа. Наистина много ценна информация как да имам по-добър хранителен режим. Благодаря ви много масажно студио пловдив за тази статия.

  2. Владо казва:

    Благодаря за статията ви, стидио за масажи Веда4! Важно е човек да знае с какво да се храни и да познава принципите на Аюрведа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>