Фазите на живота според Аюрведа

aurveda Life-Phases-bg

Навярно всеки един, който е влизал в черква му е правило впечатление колелото на живота детство активен живот и старост. Аюрведа не прави изключение и също разделя живота на три фази. Първата фаза е капха-фазата на изграждането, вторатa е питта-фаза, това е фазата, през която се демонстрира енергията на човека / отделната личност, и вата-фаза, процесът, през който настъпват дегенеративните процеси.

Капха периодът

kapha period aurveda

Самата доша определя и какви са процесите, това е периодът, в който се натрупва. Той е характерен с растежа на човека, развитието на органите. Това, което се натрупва се изразява в растеж на тялото и органите. През този период в храната преобладават млечните произведения и въобще храни с високи хранителни качества. През този период психически човек се подава на възпитание, оставя се да бъде направляван, той е зависим. Болестите са също капха болести-простуди, катари, бронхити. Този период продължава до около 15 годишна възраст.

Питта периодът

pitta period aurveda

Това е периодът между 15 и 50 годишна възраст. Той е характерен с това, че започва с пубертетът той демонстрира бунтарството и агресивността, като по този начин се освобождава от зависимостта и индивидът поема по своя път. След преминаване на пубертетът човекът се съсредоточава в изпълнение на целите на живота си, става концентриран, амбициозен мотивиран. Това е най-активния и съзнателен период в живота на човека. Диетата на човека също е питта, тя определя и храните, които се характеризират с повече подправки. Храните са люти, червени меса, алкохол, такива които са с питта природа. Болестите са акне, жлъчно-чернодробни, дърдечно-съдови, стомашно-чревни.

Вата периодът

vata period aurveda

Вата периодът започва след 50г. Възраст Характерното за него е това че започват дегенеративните процеси. Функциите на тялото започват да отслабват. Колкото повече се увеличава възрастта толкова повече те се засилват. Вследствие на това започва изсушаване на организма, опадане на косата зъбите,отслабване на паметта и сетивата. Това е периодът, в който човек прави равносметка на своя живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>