Токсините или ама на санскрит


Стомашно-чревните сокове са тези, които усвояват храната. Това може да го наблюдава всеки един човек. Един пример от Аюрведа е достатъчен за да разберем значението на храната за човешкото тяло. Според Аюрведа от 10.00 до 14.00 часа е часовата зона, която се владее от Питта доша. Дошата на смилането (възприемането). Около 10.00 часа започва отделянето на храносмилателните сокове. Именно те ни подсещат, че сме гладни. Техният пиков момент е между 12.00- 13.00 часа. Това е и времето, което е най-подходящо за обяд. Човешкия организъм може да поеме най-тежката храна и най-много като количество по това време. За всяка доша има подходяща храна, а също така и подходящи билки, които могат да увеличат или намалят храносмилателния огън (джатарагни на санскрит). Когато тялото се храни с подходящите храни (определени от тялото) в определеното (от тялото) време по подходящият начин, то тогава се усвоява пълноценно храната и се премахват предпоставките за появяване на токсини или ама.

Ако джатарагни не функцонира правилно и самият храносмилателен процес не се провежда нормално. Част от хранителните субстанции остават не смлени или ненапълно смлени. Тези не смлени или ненапълно смлени части от хранителните субстанции вместо да изпратят към тъканите като усвоена храна, остават в гънките на тънките, черва и започват да гният и ферментират. Така те образуват токсични газове, това са блата в човешкия организъм. Така както блатата образуват вредни газове за природата, така натрупаните остатъчни субстанции в тънките черва започват да излъчват токсични газове като: индоли, скатоли, метан и други вредни за организма субстанции. Натрупването на ама (токсини) е първата фаза на болестотворният процес. Тя отслабва защитните способности на организма и го прави податлив на заболявания. Увеличаването на ама винаги става за сметка на джатарагни (храносмилателният огън). Състоянието на на агни (огънят) е от ключово значение за здравето на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>