Режим, определен от ритъма на природата

Ayurveda cycles

Аюрведа, разглеждайки човешкото здраве, изисква да се живее в съответствие с природните закони, които се определят от (най-общо казано) космоса, планетите и съответно от дошите. Фактически, дошите владеят космоса и определят тези закони. Те са разположени във времето и определят по-нататъшната дейност. Въртенето на Земята около Слънцето, около собствената й ос, става в определен ритъм. Този ритъм определя дейността на природата и дейността на човешкия организъм. Древните мъдреци, пишейки Аюрведичната наука, ясно са определили тази цикличност и ролята на дошите. Те са установили, че дошите доминират в следния порядък:

ВАТА доша: 02 – 06ч. Преди и около зазоряване.

 КАПХА доша: 6 – 10ч. Утро.

 ПИТТА доша: 10 – 14ч. Около обяд

ВАТА доша:14 – 18ч. След обяд и преди смрачаване.

КАПХА доша: 18 – 22ч. Вечер.

ПИТТА доша: 22 – 02ч. Среднощ

Ставането от сън е най-лесно във вата периода, а и най-полезно, защото се ползват качествата на вата доша: лекота, подвижност, бодрост. Тогава е и най-удачният период за изпразването на дебелото черво. Ако се навлезе в капха периода разсънването става трудно и ще се ползват капха качествата: тежест, вялост, мързел. При това тези качества ще се запазят през целия ден. Питта периодът, който е огненият период, е най-активният в дейността на организма. Питта доша е отговорна за храносмилането и обмяната на веществата. Работоспособността на организма и неговите храносмилателни способности са най-големи. Затова обядът е най-голямото и най-обилното хранене. По обяд е най-подходящото време да се консумират салати и сурови плодове.

Вата периодът, който е след обяд, се характеризира с това, че умът е най-продуктивен, а сръчностите са най-големи.

При капха периода, който е вечерта, активността постепенно започва да спада. Тогова е

и вечерята (не обилна), тогaва е и лягането. Ако се легне до 10ч., ще се ползват качствата капха и сънят ще бъде дълбок и спокоен.

Питта периодът, който започва след 22ч., е характерен с това, че активността на организма нараства и ако легнем в този период заспиването ще е трудно а сънят неспокоен. През деня е по-активна, свързаната със слънцето питта доша, а през нощта по-активни са свързаните с луната вата и капха доши. Това се отнася не само за космоса и земята, но и за хората, независимо от тяхната енергия – мъжка, или женска.

Въртенето на земята около Слънцето предизвиква сезонната цикличност, която е разделена на два цикъла: Северно придвижване на слънцето през сезоните пролет и лято. Този цикъл се изразява в дехидратиращото действие на слънцето и вятъра, които изсушават влагата от земята, природата и човека, което предизвиква отслабване на тялото. През този период се увеличават горчивият, стипчивият и лютивият вкусове, които имат изсушаващо действие.

Южното придвижване е през сезоните есен и зима. Тогава силата на слънцето намалява и се проявяват вкусовете сладко, кисело и солено. Те подхранват тялото.

Познаването на тази цикличност в природата ни дава възможност да живеем природо-съобразно. Всъщност това е така нареченият природосъобразен живот, да даваме на тялото това, което му е необходимо. В противен случай започваме една борба с природата, която завършва с болести и кратък живот.

Годишните сезони се владеят от дошите, а всяка промяна на сезона води до промяна и на дошата, владееща сезона. Преходът от един сезон към друг сезон, от една доша към друга доша, води до дебалансиране на дошите, затова е необходимо да знаем какъв режим и каква диета са необходими за съответния сезон.

„ Този, който знае подходящата диета и режим за всеки сезон, и ги прилага, увеличава силата и блясъка си“.

Диета и режим през зимата

Смилателният капацитет на здравия организъм през зимата е добър и той може да приема тежка храна. Ако не се приема достатъчно храна, храносмилателният огън смила тъканите и това води до увеличение на вата доша /дебалансиране /. През зимата се приемат мазни, кисели и солени храни като краве мляко, масло, ориз, топла вода, вино, мед.

През зимата трябва да се прави масаж, да се обитават топли помещения защитени от студа и вятъра, да се носят топли дрехи и човек са се завива с дебели завивки.

Но, това води до увеличаване /дебалансиране/ на вата, което е по-опасно, затова се препоръчват месо от блатни животни и млечни прозведения. Те пък водят до увеличение /дебалансиране/ на капха. Затова се препоръчва балансираща храна като мед и вино, също така и увеличаване на сексуалната активност..

За зимата и ранната пролет като капха период са характерни острите респираторни заболявания като хрема, бронхити, синузити, бронхиална астма, увеличават се секретите от горните дихателни пътища. За да се елиминират или намалят тези проблеми се препоръчват топли храни и напитки като увеличане на вкусовете люто и стипчиво.

Диета и режим през пролетта

Натрупаната през зимата капха се втечнява през пролетта от слънцето и топлината, нарушава се храносмилателния огън и това предизвиква много болести. Това налага да се сведат до минимум тежките, мазните, киселите и сладките храни, те трябва да се заменят с по-леките люти и горчиви храни. С напредването на пролетта трябва да се увеличават физическите натоварвания, омасляването, пушенето и гаргарата. Не трябва да се спи през деня. Трябва да се прилагат здравословни процедури като здравословно повръщане, очистване на главата, прочистване на носа. Тялото трябва да се намазва с прах от сандалово дърво. Човек трябва да се радва на цветовете, цветята и жената.

Диета и режим през лятото

През лятото слънчевите лъчи изпаряват влагата от земята. Затова се препоръчват студени мазни, сладки и течни храни и напитки. Да се избягват солени, кисели, лютиви и горещи храни. Да се намали алкохола и да се пие с много вода, също така да се намали и сексът. Да се намалят физическите натоварвания, но да се практикуват водни спортове. Може да се спи през деня, но в хладни помещения. През нощта тялото се намазва с паста от сандалово дърво и се спи на открити тераси или покриви, на места огрени от лунна светлина.

Питта периодът който започва от късната пролет и продължава през лятото, увеличава топлината в природата. Тогава у човека може да се появят киселини в стомаха, конюнткивити, кожни възпаления. Желателно е да се консумират хладни храни и напитки, но не и ледено студени, да се консумират сладки и горчиви храни като млечни произведения, салати и листни зеленчуци, сладки плодове, ориз, питта успокояващи подправки като копър, кардамом, кимион. Да се намалят киселото, лютото и соленото.

Диета и режим през есента

Трупаната през лятото питта доша през есента излиза от равновесие. Но това може да се избегне ако се вземат мерки през лятото. Докато е топло, при наличието на добър апетит, се препоръчват горчиви, леки, студени и сладки храни и напитки, които намаляват питта. Препоръчват се ориз, ечемик, жито, гхий с горчиви билки. Да се избягват мазни храни и сирена. През летния период, който е период на дехидратация, тялото е отслабнало, както и храносмилателният огън. Всъщност силата на храносмилателния огън зависи от силата на тялото. Есенната влага дисхармонизира и трите доши, а дъждовете увеличават вата и капха. През есента не се препоръчва да се спи през деня, но се препоръчва мед в малки количества, за да намали влагата, да се консумират кисели, солени и мазни храни, за да не се допусне увеличение на вата /може да се допусне дисхармония при другите две доши, но при вата не трябва да допускаме дисхармония – в никакъв случай /. Трябва да се правят масажи за омасляване и да се избягват влажни и студени помещения.

През есента е периодът на вата доша, когато времето е мокро, студено и ветровито. Ако допуснем вата доша да се увеличи, това ще доведе до безпокойство, безсъние, главоболие, запек, болки в ставите и гърба, кожата ще започне да изсъхва, а късното лягане и умората допълнително усилват това състояние.

За да не се допусне това, е необходимо да се консумират топли напитки и храни с повече мазнина като ядки, млечни произведения, задушени зеленчуци, като храната трябва да е добре сготвена. Да се консумира повече сладко, кисело и солено. Хубаво е канелата, кимионът и джинджифилът да станат есенните подправки на нашата трапеза. Да се избягват салатите от сурови зеленчуци, горчивите, лютите и стипчивите храни. Трябва да започнем постепенно да променяме дрехите като започнем да носим по-топли дрехи, за да се предпазим от студа, влагата и вятъра.Постепенно да намалим физическите натоварвания.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>