Масажи

Масажи
Масажи – да, наистина те са ценно и изключително средство за подобряване на здравето ни, при това е нужно да спазваме основното правило, че Аюрведа всъщност подобрява здравословното състояние на човека, а не просто лекува болестта. За това маслото, което се избира при масажа, се определя индивидуално за всеки един човек, като също се взема предвид главно конституцията и моментното състояние. Именно от това се определят и билките и отварите. Два от Аюрведичните масажи, които са най-популярни са: Абхянга и Снехана.

Посредством редовно(ежедневно) прилагане на Абхянга масажи може да се постигне:
1. Еластичност, подхранване, лъскавина на кожата.
2. Подхранване и тонизиране на мускулите.
3. Усилване на здравината на костите и смазване на тяхната дейност.
4. Предизвикване на втечняване на токсините и тяхното изхвърляне.
5. Успокояване на нервите.
6. Успокояване на ума и усилване на силата на неговата работа.
7. Подобряване на съня.
8. Подобряване на циркулацията, както и енергичността на тялото.

Масаж снехана
Чрез достатъчно редовно прилагане на Снехана масажи може да се постигне:
1. Премахване на сухотата на кожата, предаване на еластичност и свежест.
2. Втечняване, увеличаване на воднистите секреции и подпомагане на тяхното отстраняване.
3. Омекотяване на тъканите, масажът също ги подхранва ги и ги смазва и по този начин им придава нужната гъвкавост.
4. Подхранване и предпазване на тъканите.
5. Подпомагане на процеса на отделяне на отпадните материали от тялото (пот, урина и фекалии).
6. Абсолютно всяка от формите на вата доша има своя посока на движение и чрез омасляването те сенасочват в нормалната им посока.

Изключителната полза от масажите като цяло:
Масажи Пловдив
1. Забавяне на остаряването.
2. Намаляване на умората.
3. Изграждане на тъканите на човешкото тяло.
4. Подобряване на съня.
5. Подобряване на тена и кожата.
6. Прави кожата по-еластична, блестяща и нежна.
7. Повишаване на способността да може да се издържа на по-високи натоварвания.
8. Носи дълголетие.
9. Прочистване на токсините в тялото.
10. Намалява на сковаността на ставите.
11. Намаляване на болките в ставите.
12. Премахване на натрупаните мазнини.
13. Подхранване на нервната тъкан.

Aюрведичен преглед
Масажи и Аюрведичен преглед
При тях се извършва установяване на конституцията на личността. Според науката Аюрведа човекът се състои от точно определена комбинация от петте велики елемента, а те от своя страна съставляват така наречените дошиПИТТА, ВАТА и КАПХА. Комбинацията между тези доши е конституцията на всеки човек. Тази доша, при която преобладават една, две или три са определящи за конституцията и тя приема името им. Предлагат се също така подходящи храни, масла, билки, които трябва да съответстват на определената преди това доша, също така дневен режим и разбира се подходящи за дошовия тип асани.

УДВАРТАНА
Тя представлява отстраняване на дребните проблеми по кожата, например примеси от тъканите, като кожата и порите ѝ се отварят. Стабилизира се чрез Удвартана частите от тялото и така се съживява структурата на кожата. Уникалните свойства на билките действат като разтапят излишните мазнини, и същевременно изчистват токсините натрупани в слоевете на кожата. Този метод съчетава масажа с фитотерапията и енергичност, което в крайна сметка го превръща в един от със сигурност най-силно действащите лифтинг методи за борба с проблеми като целулита и също коригира фигурата. Ефектът на масажа и фитотерапията в едно цяло значително може да подобри структурата и цвета на кожата, изпълва я с хранителни вещества и в дълбочина почиства кожата, прави я еластична, лъскава и я подмладява, може да се каже че въздейства като дълбочинен пилинг. Удвартана много повишава тонуса на мускулите ни и подобрява циркулацията на кръвта и лимфата, също силно активизира кръвоснабдяването и притока на хранителни вещества и кислород към тъканите на мускилите и кожата. След Удвартана масаж кожата се чувства като изцяло възродена от изчистените токсини, мазнини и нечисти примеси от и в тъканите. Порите се отварят отново, кръвообращението след това се подобрява, а кожата възвръща своята еластичност, блясък, мекота и чувството си за усет.

ШИРОДАРА
Широдара е класически Аюрведичен масаж, който е описан 2000 г. пр. н. е. Той се изпълнява чрез изливане на поток от подходящо масло или мляко, което след това се стича приятно по скалпа и челото. Създава се приятно чувство за релакс и спокойствие на тялото и ума. Провокира менталното ни ниво и се създава усещане за изпадане в транс, което всъщност е и целта на Широдара. Тези масажи се изпълняват при безсъние, прекомерна работа, тревожност, мигрена, стрес, твърде възбудни състояния, нарушения на сетивните ни органи, за изграждане на сатва или чистота. Това е една изключително силна, мощна процедура с подчертано релаксиращ ефект, който има потенциална да въздейства благоприятно на сетивните органи на тялото. Облекчава негативни чувства за тревога, за безпокойство, гняв и страх. Зарежда с голяма творческа енергия, подобрява съня ни и предпазва от смущения в нервната система. Съдейства за подобряване на зрението, балансиране на дошите, прочистване на токсините и засилва растежа на косата. Изпълнението на масажите Широдара дава възможност на мозъка да се изчисти от тежки и гневни негативни мисли, освобождава ни от стресови и много напрегнати мисли. Освобождава място в главата ни за нови свежи мисли.