ДОШИТЕ

 
аюрведа-доши
Основния елемент, с който се работи на физическо ниво за здравето на хората, са дошите. Затова тук ще разгледаме основните аспекти на дошите.

Доша, в аспекта на аюрведа, трябва да се разглежда като болестотворен фактор (това, което разваля, което дебалансира). Дошите не правят изключение от концепцията за създаването на космоса и също са изградени от петте елемента, от които е изграден и  той, а те са пространство, въздух, огън, вода и земя. Различните комбинации между тях създават космоса с всички елементи в него. Като част от космоса и дошите са създадени на основата на такива комбинации, а за съответните доши те са:

ВАТА – пространство и въздух

ПИТТА – огън и вода

КАПХА – вода и земя

Дошите са разположени и във времето – като денонощие и в този 24-часов цикъл те доминират както следва:

·         вата 2 – 6 часа, зазоряване

·         капха 6 – 10 часа, утро

·         питта 10 – 12 часа, обяд

·         вата 12 – 18 часа, след обяд

·         капха 18 – 22 часа, вечер

·         питта 22 – 02 часа, полунощ

като годишен цикъл

-       капха – зимата и рана пролет

-       питта – късна пролет и лято

-       вата – есента

Дошите имат своето разположение и в човешкото тяло:
аюрведа-доши-вата
ВАТА означава „ онова което движи ”. Вата е отговорна за нормалното състояние на нашата сетивност, менталния баланс и моторните функции. Без вата другите доши не мотат да функционират. Тя се намира в празните пространства на човешкото тяло – дебелото черво, спонгиозата на костите, малкия таз, бедрата, краката, пикочния мехур, ректума и ума, чиито двигател е вата доша. ОСНОВНОТО МЕСТООБИТАЛИЩЕ Е ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО
аюрведа-доши-питта
ПИТТА – на санскрит има една дума, която е много точна -  джатарагни – биологичния огън, т.е. онова, което смила. Тази доша на физическо ниво е отговорна за химичните и метаболитните процеси в тялото, на ментално ниво контролира смилането  и възможността за възприемане на идеи, храносмилателния огън. Тя се намира в смилателните сокове, ензими в тънките черва, жлъчния сок, стомашния сок, кръвта и потта. ОСНОВНОТО МЕСТООБИТАЛИЩЕ НА ПИТТА СА ТЪНКИТЕ ЧЕРВА И ДОЛНАТА ЧАСТ НА СТОМАХА .
аюрведа-доши-капха
КАПХА – водната енергия, онова, което слепва. Тя осигурява материала, който слепва тъканите, също така емоционалната стабилност, любовта, състраданието и търпението.Това е водният елемент, който се съдържа във всичките ни тъкани, които се намират в горната част на стомаха, белия дроб, цереброспиналната течност, ставите, мастната тъкан. ОСНОВНОТО МЕСТООБИТАЛИЩЕ НА КАПХА СА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ И ГОРНАТА ЧАСТ НА СТОМАХА.

В зависимост от това в каква комбинация са дошите в отделния човек се определят и психофизиологическите типове  хора, а те са

1. Вата.

2. Питта.

3. Капха.

4. Вата-питта.

5. Питта-капха.

6. Капфа-вата.

7. Вата-питта-капха.

Когато се говори за определен дошов тип трябва да се има в предвид, че една или по-

вече доши са с по-голямо присъствие в определения човек, и от тях се определя неговата конституция. Тоест човек се ражда с определена комбинация от съответните доши и тази комбинация се нарича конституция. В зависимост от това  кои доши имат по голямо присъствие те стават определящи. Трябва да знаем каква е нашата конституция защото тя определя нашите физика и физическа издържливост, предпочитанието на определените храни и подходящия диетичен режим, метаболизма, характера на човека и психическите му особености, начините за поддържане на добро здраве и продължителността на живота му, към какви болести е предразположен и изборът на тяхното отстраняване. Когато човек знае своята конституция и се съобразява с нейните нужди ще има добро здраве и дълъг живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>