Дневен режим

живот според аюрведа

Тялото ни знае повече от ума!

Според Аюрведа живота се дели на четири епохи : Сатя юга-това е най-възвишеният живот. Тогава хората живеели до 400 години и това време е било достатъчно, за да се овладеят и осмислят знанията и човек да придобие мъдрост. Втората епоха е Трета юга, в която човек живее до 300 години. Третата е Двапара юга – 200 години. А в Кали Юга животът продължавал 100 години. Основна причина, за да се стигне до това положение, е подчинената позиция на интелекта на тялото ни спрямо ума. От тук, от тази мисъл започва и падението на човечеството, което е най-изразено в здравословно отношение. Всяка материя има собствен интелект. За здравето на човека от значение е интелекта на тялото.

Да, тялото има собствен интелект, който е отделен от ума. Интелектът на тялото ни говори по свой собствен начин. Той изисква да се съобразяваме с космическите закони, със слънцето и природата. Но ние предпочитаме да слушаме нашия ум. Интелектът на тялото ни говори, че трябва да ставаме с изгрева на слънцето, да лягаме със залеза, да обядваме по обед…, но умът ни подсказва, че може и да не се съобразяваме с природните закони. В резултат на нарушаване на природосъобразния начин на живот започват да се появяват болестите. Човешкото тяло, органите функционират като се съобразяват с природата. Те имат определено от природата време, в което да изпълняват своите задачи. Но нашият ум издевателства над тях, карайки ги да работят така, както на него му е угодно. Нарушаването на функциите води и до появяване на болестите.
аюрведа
Аюрведа предлага да се съобразяваме с природата и така да подсилим нашето здраве. Когато започнем да спазваме природните закони, тогава постепенно ще намалеят и болестите. Ето защо Аюрведа е не просто една здравословна система. Аюрведа е начин на живот, на мислене, на отношение към себе си, към другите, към земята, към природата, към космическите закони.

Трябва да познаваме природните закони (интелекта на тялото ги познава много добре и нашите органи работят, съобразявайки се с тях), а умът ни да взима решения в съгласие с тях. Много хора се плашат от думичката диета. Казват: …Ами сега трябва да се лишавам от месо, да не употребявам алкохол, дори и в малки количества по празници за да мога да се грижа за моето здраве. А не е така. Аюрведа не лишава от нищо. Според Аюрведа телешкото е подходящо за една доша, заешкото за друга доша и т.н.. Просто, трябва да се съобразяваме с нашата конституция и да даваме на тялото това, което му е необходимо. Другото, което ни плаши е това, че ще нарушим нашите навици. Ние сме живели 30-40 години с тях и изведнъж някой иска да променим навиците си и да ни налага някакъв режими! Отново се допуска грешка. Аюрведа уважава навиците. ТЯ НЕ ИСКА ТЕ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ! Или ако предложи на някого да промени навиците си, то това трябва да стане постепенно. Аюрведа не препоръчва революционните промени. Ако някой злоупотребява с тютюнопушенето или друг вреден навик, то неговото намаляване до довеждането му в някакви нормални, поносими норми трябва да става постепенно. Трябва да имаме дневен режим, който е съобразен с природните закони. Трябва да имаме сезонен режим, който е съобразен с природата и съответната конституция на човека. Необходимо да знаем собствената си конституция и в съответствие с нея да определим своя хранителен режим. Когато говорим за режими, това означава, че просто трябва да въвеждаме ред в живота си.
храна според Аюрведа
Всеки един човек се нуждае от храна, почивка,труди се и т.н. Аюрведа не лишава никого от тези нужди, напротив съобразява се с тях, съобразява се и с природата, и с интелекта на тялото. След като ги вземе под внимание, Аюрведа казва, че човек трябва да се събужда с изгрева на слънцето (защото тогава той ще ползва качества като лекота, подвижност, бодрост през деня). Трябва да се ляга със залеза, за да бъде сънят дълбок и спокоен. Да се обядва между 12 и 13часа и т.н. Когато говорим за хранителен режим ние трябва да знаем че топлите доши се нуждаят от студени храни, а студените доши от топли храни. Ето за такава диета и режим на живот (в най-общи черти) става въпрос. Примерен дневен режим:

Д И Н А Ч А Р Я

-ставане 5-6 ч. без будилник

-изпиване на чаша леко затоплена вода (за да подпомогнем редовното сутрешно изпразване на червата)

-изхождане по малка и голяма нужда (без насилване)

-измиване на зъбите

-изстъргване на езика, ако е обложен.

-масаж на тялото със сусамово масло.

-баня (но не с гореща или студена вода)
сутришни упражнения
-упражнения: слънчев поздрав

-йогийски пози

-балансирано дишане
медитация
-медитация

-закуска

-сутрешна разходка (около 30 минути)

-обяд в 12-13 ч.

-обядът е рано (той трябва да е най-обилното хранене за деня)

-поседете спокойно 5 мин. след хранене

-разходка, за да подпомогнете храносмилането – 5-15мин.

-медитация – рано следобед

-вечеря в 18-19 ч.

-умерена вечеря

-поседете спокойно 5 мин. след хранене

-разходка 5-15 мин. за подпомагане на храносмилането

-лека дейност

-лягане рано, но най-малко 3 ч. след хранене

-никакво ядене, четене или гледане на телевизия в леглото

-време за лягане 21-22 ч.

В Аюрведа няма нищо задължително и този режим може да бъде променен, но се постарайте поне основните четири мероприятия да спазите. Ако се замислите ще успеете да организирате денят си.

-ставане 5-6 ч. без будилник

-обяд 12-13 ч – обядът трябва да бъде най- обилното хранене за деня

-вечеря 18-19 ч. – вечерята трябва да бъде лека, необилна

-лягане 21-22 ч.

2 коментара за “Дневен режим

 1. spas cholakov казва:

  Много добра статия за аюрведа и здравословен начин на живот. Обаче не знам за ума. Нещата са така както са описани, но в света има страшно много стрес и ние постоянно гоним някакви цели. За да могат да се постигнат тези цели трябва да се работи по-усърдно и следователно доста от принципите не могат да се спазят. И защо да ги спазвам ако не мога да си постигна целта? Смисъл, при всеки е различно. Аз се фокусирам върху дадена цел и ставам рано и почвам да я преследвам, но не мога да ям когато трябва и колкото трябва, просто не мога да преследвам дадена цел и в същото време да водя природосъобразен живот. Не е толкова лесно. Но тези, които могат браво на тях, те са по-силни.

  • Валентин Чолаков казва:

   Ето потвърждение за ролята на амицирания човешки ум.
   Всеки един се събужда, храни се и спи. Има определени различия от съответната доша, но това са принципи които не се нарушават. Не се искат невъзможни неща. Просто се иска да опознаем себе си своето тяло и да му дадем това което му е необходимо. Може би ще прозвучи грубо сравнението което ще направя, но е така. То е все едно да си купиш костюм и вечерта след като го съблечеш да го захвърлиш някъде из спалнята или да го поставиш на закачалка в гардероба. Ефекта е еднакъв. Дали ще облечеш на другия ден смачкан костюм или омърлушен от една страна, или ще облечеш изгладен костюм и бодър от друга страна. Никой не предлага някакви режими и диети за които трябва да се показват чудеса от храброст и героизъм. Просто малко грижа и любов към себе си. Това е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>