Болки в гърба – какви са най-честите причини да страдаме от тях ? С какво помагат аюрведичните масажи ? – част 1

болки в гърба и кръстта

Преди да изброим най-честите причини за болките в гърба е добре да си дадем сметка, че те са симптом на определено състояние, а не диагноза сами по себе си. За да се приложи правилно лечение, е необходимо да сте наясно за какво сигнализира появилото се неразположение. Традиционно използвани термини като „лумбаго“ или „шипове“ могат да говорят за сходни оплаквания (болки в кръста, в шията напр.), но те са прекалено общи и не характеризират достатъчно точно проблемите, които биха могли да възникнат.
Защо изпитваме болки в гърба? В кои случаи е добре да се прибегне до лечебен масаж с цел физическо и психологическо преодоляване на проблема? На всички тези въпроси предстои да дадем отговор в днешната статия.

Няколко думи за устройството на гръбначния стълб.

болки в гърба

Човешкият гръбнак има изключително сложно устройство. Общият брой на изграждащите го прешлени е 33. Седем от тях са шийни, а между останалите 24 са разположени дискове от хрущялна тъкан, които изпълняват ролята на амортисьори. Вътрешността на тези естествени амортисьори е гелообразна.

Самите прешлени се свързват помежду си чрез сухожилия, фасетни стави и мускули, които заедно поддържат стабилността на гръбака. Гръбначният мозък е разположен в канала, образуван от отворите на прешлените. Погледнато реалистично проблем може да възникне в множество случаи и няма част, която да е напълно защитена.

Кога боли ?

• Разтягане на мускул или сухожилие. В ежедневието си понякога извършваме доста резки движения без да се замисляме. Вдигаме тежести или пренатоварваме гръбначния си стълб. Ако напрежението, на което сме го подложили, е прекалено силно, то е възможно (понякога в самия момент на травмата или сред време) да се стигне до разтежение. Подобен проблем може да бъде и следствие от пренатоварване след период на голямо обездвижване. Макар и не особено големи по размер, разтеженията в тези тъкани могат да бъдат болезнени.

масажи в пловдив и болки в гърба

• Спазми в мускулите. Дългото обездвижване и застоялият начин на живот отслабват мускулите. В много случаи спазмите, които се получават, могат да бъдат особено силни. Те са вид защитна реакция на организма след периода на обездвижване или пък след преживяна травма.
Това обаче не ги прави безобидни и трябва да се погрижите за облекчаване на състоянието си. Ако не го направите, това може да предизвика усложнения в бъдеще. Особено податливи на болка заради обездвижване или дълго стоене в една и съща поза (напр. пред компютър) са мускулите в лумбалната област, както и раменните мускули.
• Проблеми, свързани с междупрешленните дискове (остеоартрит, херния, ишиас). С времето „естествените амортисьори“, които предпазват прешлените от това да се трият един в друг, изтъняват. Хрущялната тъкан може да се износи с възрастта, понякога до такава степен, че да доведе до особено силни болки.
За остеоартрит обаче се говори, когато това изтъняване на хрущяла е свързано не само с възрастта, а и с липса на някои вещества и определен тип възпалителни процеси в ставите. Противопоказни са лишаването от вода, студът и обездвижването.
Дискова херния е налице тогава, когато сърцевината на междупрешленния диск изскочи и засегне намиращ се в близост нерв. Това предизвика силни болки. В някои тежки случаи оперативната намеса е неизбежна.
Ишиас може да се разглежда като вид усложнение на херния или остеоартрит. При притискане на седалищния нерв от изскочилото гелообразно вещество например, може да се стигне до силна болка, тръгваща от кръста и продължаваща по дължината на крака. Ишиасът трябва да се лекува сериозно и навреме.
• Наднормено тегло. Води до редица усложнения.
(за продължение, вж. Част 2 от статията)

Един коментар за “Болки в гърба – какви са най-честите причини да страдаме от тях ? С какво помагат аюрведичните масажи ? – част 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>