Аюрведа

аюрведа - масажи пловдив
Аюрведа е една от най-древните системи за грижа за здравето. Ведическата наука е писана между 4500 – 1600 пр.н.е. Всъщност това е сборник от химни и възхвали, който не се знае кога е създаден. Ведите имат четири основни раздела: Ригведа
Самаведа, Ахтарваведа и Яджурведа. Аюрведа е написана в стихотворна форма. Не е писана от един човек (което е описано и в мит). Това е сборник, в който са събрани правила за здравословен живот, които са се предавали устно през вековете. Думата Аюрведа е на санскрит и е съставена от две думи: ‘Веда’ знание или наука. Ведическата наука съдържа подробни знания за природните
закони и тяхното приложение. ‘Аюр’ означава живот или продължителност на живота. АЮРВЕДА означава НАУКА ЗА ЖИВОТА, тя разглежда основните принципи в природата, които определят създаването, запазването и възстановяването на здравето, както и възможностите за удължаване на човешкия живот. Основната цел на Аюрведа е изкореняване на болестите, които пречат на човек да достигне дълголетие и да стане по-мъдър.

Според Аюрведа има четири епохи в развитието на човечеството: Сатя юга-400г. (продължителност на човешкия живот) най-възвишения живот, Трета юга-300г., Двапара юга-200г. и Кали юга-100г. Мъдреците разтревожени от разпространението на болестите и изпълнени със състрадание се събрали за да обсъдят как да се преодолеят болестите. Сред тях бил и Кан каяна от Балх. Техният водач мъдрецът Бхарадвай търсел отговорите докато останалите изпаднали в състояние на дълбока медитация. Общата синергия на тези велики мъдреци създала върховен момент на откровение, което Сейдж Бхарадвай осъзнал като самата същност на Аюрведа. За нас това е една легенда, но Шри Ауробиндо един от великите йоги осъществили Бог споделя, че това е играта на Бог – Сатя юга – Трета юга – Двапара юга – Кали юга и пак от начало. Като действително записани факти се счита, баща на Аюрведа е мъдрецът Чарака и заедно с него мъдрецът Сушрута. Приема се, че най-съществен принос за систематизирането на Aюрведа имат ЧАРАКА САМХИТА, СУШРУТА САМХИТА и АШТАНГА ХРИДАЯ. Една от философиите на Аюрведа е, философията Самкхя създадена от великия мъдрец КАПИЛА.
трите доши според аюрведа
Аюрведа казва, че космоса се състои от пет велики елемента ПРОСТРАНСТВО, ВЪЗДУХ, ОГЪН, ВОДА и ЗЕМЯ. В зависимост от пропорциите при тяхното комбиниране са изградени планетите в частност земята природата и хората. От различните комбинации между тях са създадени трите енергии наречени доши. Дошите присъстват във всичко и във всеки човек. Дошите и комбинациите, от които те са съставени са:
ВАТА-въздух и пространство
ПИТТА-огън и вода
КАФА (капха)-вода и земя
Всеки човек се ражда с определена дошова комбинация, която определя неговия физически, мисловен и емоционален тип. Тази комбинация се нарича психофизиологична конституция. Човек се появява на белия свят с тази конституция, която не се променя през целия живот. Конституцията на човека определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издържливост, психиката, характера, заболяванията и тяхното лечение, подходящите за него храни, болестите, към които е предразположен тяхната прогноза дори и продължителността на живота. Когато тази конституция или този баланс между дошите се наруши (увеличи се присъствието на една доша или намали) се появяват болестите.

Нарушението на конституцията определят и заболяванията на човека. Или ако имаме дебалансирана вата ще имаме вата заболявания (ватика рога), при дебалансирана питта ще имаме питта заболявания (пайтика рога) и при дебалансирана капха (кафа) ще имаме капха заболявания (капхаджа рога). В зависимост от комбинациите между дошите имаме 7 психофизиологични типа: 1.ВАТА. 2.ПИТТА. 3.КАФА. 4.ВАТА-ПИТТА. 5.ПИТТА-КАФА. 6.КАФА-ВАТА. 7.ВАТА-ПИТТА-КАФА. Дошите преобладаващи в нашето тяло определят и неговите изисквания към храната, начина на живот и обкръжаващата ни среда. Ако нашия ум се съобрази с изискванията на интелекта на тялото (определени от конституцията) ние ще постигнем добро здраве и дълъг живот.

В зависимост от различните комбинации между дошите се определя и конституцията на всеки човек. Тя се определя в момента на зачатието и остава непроменена през целият му живот. Конституцията на човека определя неговия физически, мисловен и емоционален тип, определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издържливост, предпочитание към храните, начинът на живот здравословен или нездравословен, подходящият хранителен режим,особеностите на психиката му, характера на човека, предразположението към болестите, прогнозата на заболяванията,изборът на здравословно подобряване, продължителността на живота. Според Аюрведа има седем психофизиологични типа:
1. Вата.
2. Питта.
3. Капха.
4. Вата– Питта
5. Питта-капха
6- Капха- Вата .
7. Вата- Питта- Капха
При Аюрведа нещата стоят много просто- на топлите доши се дават студени храни, които успокояват Питта доша, а на студените доши се дават топли храни които да ги нормализират. Всяка доша има свое място в човешкият организъм и те се намират:
Капха- белите дробове и горната част на стомаха
Питта- долната част на стомаха и тънките черва
Вата – дебелото черво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>