Аюрведа за субдошите на вата доша – праната

Вата- Ваю- Вятър. Това е дошата която движи другите две доши, тя е силата в нервната система и отговаря за състоянието на нашата сетивност, моторни функции и ментален баланс.
Шримад Бхагаватам-3,6,9.
Гигантската вселенска форма е представена в три десет и едно. Тя е тялото, умът и сетивата, Тя е динамичната сила, която чрез десетте вида жизнена енергия осъществява всички движения, и тя е едното сърце, в което се произвежда жизнената енергия.
Коментар : В „Бхагавад- гита” / 7.4-5/ се казва че осемте елемента- земя, вода, огън, въздух, небе, ум, интелигентност и лъжливо его- са……..
Енергията, с която се осъществяват движенията на тялото се генерира в сърцето, а самите телесни дейности се осъществяват от сетивата до които енергията достига чрез десетте въздушни потока.ОСНОВНИЯ въздушен поток който в процеса на дишането минава през носа се нарича ПРАНА. Въздушния поток който минава през ануса, , като извежда от тялото газовете се нарича АПАНА. Въздухът, който движи храната в стомаха и понякога предизвиква оригване, се нарича САМАНА. Въздухът който минава през гърлото и чието спиране води до задушаване, се нарича УДАНА. А въздушния поток който циркулира из цялото тяло, се нарича ВЯНА. Освен тези пет вида, има и други, по- фини въздушни потоци. НАГА е въздушния поток с чиято помощ се отварят очите, устата и т.н.Въздушния поток поток, който възбужда апетита, се нарича КРКАРА.Въздушния поток, който помага организма да се отпусне при прозявка / когато широко отваряме устата / се нарича ДЕВАДАТА,а въздушния поток, който подпомага храненето, се нарича ДХАНАНДЖАЯ. ……..
Според аюрведа Вата има 10 субдоши- поддоши
На физическо ниво прана ваю управлява движението на енергията от главата надолу до пъпа, апана ваю- от пъпа към муладхара чакра и краката до ходилата, самана ваю от цялото тяло към пъпа, вяна ваю от пъпа към цялото тяло, удана ваю от пъпа нагоре към главата.
Прана управлява приемането на субстанции, самана ръководих тяхното смилане, вяна осъществява циркулирането на смляните субстанции, удана ръководи отделянето на положителната енергия от тези процеси, апана командва отделянето на отпадните продукти получени от тези процеси.
Удана се движи нагоре за да излъчи от тялото капха или слузта чрез кашляне, отхрачване или повръщане.
Апана ваю надолу за да излъчи от тялото питта доша под формата на жлъчното съдържание.
Самана ваю повишава храносмилателния огън / агни /
Вяна чрез движението от центъра към периферията, отвътре навън управлява изпотяването и излъчването на токсини през кожата.
Прана успокоява дошите при прием на питателни субстанции през устата и сетивата. Прана се възбужда от ума и умът се възбужда от прана, те взаимно свързани и едното без драгото не може да действа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>